Moja babcia poznała przepis na ciasto-popapraniec. Niby wpiszecie w internecie "popapraniec" i wyskoczy Wam kilka przepisów z jakichś stron, ale najlepszy jest sprawdzony przepis domowej roboty! Już nie raz próbowałam to ciasto i naprawdę miało w sobie nieziemski aromat i lekki kwasek, który sprawiał je mniej mdlącym. Przedstawię Wam teraz przepis, którym śmiało możecie poczęstować znajomych (myślę, że będzie im smakować):
POPAPRANIEC
Składniki:
* 6 jaj
* 1 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 szkl. oleju
* 1/2 szkl. maku
* 1/2 szkl. wiórków kokosowych
* 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Dzielimy ciasto na trzy części i dokładamy skladniki:
Pierwszą część wykładamy makiem, drugą wiórkami kokosowymi, zaś trzecią z kakao.
Pieczemy 20 min i kroimy na pół
Składniki na krem:
* Mała paczka masła roślinnego
* 3/4 szkl. cukru
* Serek (naturalny) 400 ml
Sposób przygotowania:
Utarte masło łączymy z serkiem naturalnym. Przekładamy ciasto kremem. Smarujemy wiech ciasta dżemem. Warstwę dżemu posypujemy orzechami, płatkami migdałowymi i rodzynkami.
Smacznego! (Zdjęcia dołączę później)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz